
Hoe werkt Tinder?
Tinder heeft alleen in Nederland al 1,2 miljoen gebruikers en groeit nog steeds in activiteit. Dagelijks worden er wereldwijd 500 miljoen profielen bekeken. NUtech legt uit hoe de nieuwe dating-app precies in elkaar steekt.
Hoe maak je een profiel?
Om te beginnen heb je een profiel nodig. Daarbij wordt gebruikgemaakt van Facebook. Zonder Facebook dus geen Tinder. Tinder haalt de voornaam van het sociale netwerk en selecteert uit de profielfoto's vijf plaatjes die gebruikt worden in de app.

Die foto's kunnen overigens worden aangepast en er kan aan het profiel een korte biografie worden toegevoegd. De app kijkt bovendien naar de vrienden en likes van de gebruiker. Zo wordt informatie gegeven over gedeelde interesses met een potentiële match.
Verder vul je alleen het geslacht en je seksuele voorkeur in en kan je aan de slag.
Tinder stuurt geen informatie door naar Facebook. Er zullen dus geen posts over Tinder verschijnen zonder dat je ze zelf tikt.
Hoe werkt het?
Eenmaal aangemeld krijgen Tinder-gebruikers foto's te zien van andere leden. Daarbij staat een kruis en een hartje. Als je op het kruis drukt, ga je verder naar een volgende foto. Met het hartje geef je aan dat je interesse hebt in de gebruiker.

Tinder schotelt jouw foto vervolgens voor aan de gebruikers die jij leuk vindt. Als hij of zij aangeeft jou óók leuk te vinden, kan er worden gechat. De gebruikers worden dan in een chatvenster aan elkaar voorgesteld.
De profielen die worden getoond zijn alleen van mensen die in de buurt zijn. De locatie wordt gebaseerd op gps.
Hoe is Tinder ontstaan?
De applicatie werd, net als bij Facebook, eerst geïntroduceerd op een universiteit. Op een feestje van de University of Southern California werd de app in september 2012 gelanceerd. De populariteit groeide snel en werd in april 2013 ongeveer honderd- tot tweehonderdduizend keer per maand gedownload.
Tinder heeft alleen apps voor Android en iOS dus Windows Phone- en Blackberry-gebruikers staan buiten spel. Officieel richt de applicatie zich op gebruikers tussen de 18 en 25 jaar met een maximale leeftijd van 55 jaar.
Kritiek
Er is ook kritiek op Tinder. Zo wordt gezegd dat de app vooral gericht is op booty calls waarbij een ontmoeting alleen om seks draait. Bovendien zouden veel chatgesprekken tot niets leiden. Er zou niet gericht worden op het starten van een serieuze relatie. Sean Rad, ceo van Tinder, zei ooit in een interview: "Het woord daten betekent niets voor ons. Wat betekent het eigenlijk?"
Het stemsysteem is volgens critici één grote vleeskeuring die zich alleen op het uiterlijk richt. Ook zijn er mensen die de app verslavend noemen omdat de gebruikers zo veel mogelijk 'likes' proberen te behalen.