De App Store van Apple en de Play Store van Google geven toegang tot honderdduizenden apps, maar Apple en Google houden er een streng beleid op na. Lees over enkele van de meest bijzondere of bizarre apps, die al snel uit de digitale winkels verwijderd werden.

Bang With Friends

Een van de meer recente apps die verwijderd werd uit de App Store van Apple is Bang With Friends. De seks-app deed precies wat de titel aangeeft: het brengt je in contact met vrienden, waarmee afgesproken kon worden.

Apple was blijkbaar niet al te gecharmeerd van de nogal directe titel van de app. Inmiddels is de app weer te vinden in de App Store, onder de titel Down. Nu is de app overigens iets conservatiever geworden, maar ook de titel Down laat weinig aan de verbeelding over.

Secret SMS replicator

De Secret SMS Replicator-app voor Android werd door Google binnen enkele uren na verschijning uit de Play Store verwijderd, omdat de app overduidelijk de regels overtreedt. De app kan op telefoons geïnstalleerd worden, waarna deze onzichtbaar wordt voor de gebruiker. Ondertussen worden alle verstuurde sms-jes ook naar een ander telefoonnummer verstuurd. Het is dus een spionage-app voor jaloerse of wantrouwige partners.

I Am Rich

De I Am Rich-app verscheen in de App Store van Apple en kostte een lieve duit. Er moest maar liefst 799 euro voor worden betaald. Daar kreeg je destijds een app voor die niets anders deed dan een rode diamant tonen. Het idee was dan ook om te laten zien dat je rijk bent. Een soort van ultieme manier om te laten zien dat je geld over de balk kunt smijten door een nutteloze app te kopen van 800 euro. Uiteindelijk deden zo'n vijf mensen dat ook.

Zwarte Piet

Onlangs werd er een app geweigerd door Apple, die door de makers van De Club Van Sinterklaas werd ingediend. De app moest het mogelijk maken om het eigen gezicht in een foto naast Sint en Piet te laten verschijnen. De app zou “aanstootgevend’ zijn, maar meer tekst en uitleg gaf Apple niet. De jury die apps goed- of afkeurt bestaat uit Amerikanen en zouden niet op de hoogte zijn van onze tradities. Na een dag herzag Apple zijn besluit en verscheen de app alsnog in de App Store.

Wikileaks

Een onofficiële Wikileaks-app waarmee Wikileaks-documenten ook mobiel konden worden gelezen, werd eind 2010 door Apple verbannen. De app die toen al vierduizend keer was gedownload, zou twee richtlijnen hebben overtreden en zou niet opnieuw toegelaten worden in de App Store. De app kostte 2 dollar, waarvan de maker claimde 1 dollar te doneren aan Wikileaks.

Tubemate

De app Tubemate voor Android maakte het mogelijk om Youtube-video's te rippen en ze later offline te bekijken. Uiteraard gaat dit in tegen Google's gebruikersvoorwaarden voor zowel Youtube als de Play Store en de app werd dan na verloop van tijd verwijderd.

In A Permanent Save State

Deze game-app ging over de zeven personen die zelfmoord pleegden omdat ze werkzaam waren bij Foxconn, waar onder meer iPhones gemaakt worden. De app werd al na een uur door Apple uit de digitale winkel verwijderd. In 2011 werd een vergelijkbaar spel ook door Apple verwijderd, waarin gebruikers zelfmoord konden plegen door van het dak van een fabriek te springen, en moesten zoveel mogelijk mensen een Apple Store in worden gelokt na een productlancering.