Google zou diverse functionaliteiten en het uiterlijk van de kale versie van Android ook op andere toestellen dan de Nexus-apparaten beschikbaar gaan maken.

Dat meldt althans Android Police.

De Google Launcher die draait op Nexus-toestellen zou via downloadwinkel Google Play beschikbaar komen op andere smartphones en tablets. Een Launcher is de software die het uiterlijk en de functionaliteiten van het besturingssysteem op een Android-toestel bepaalt.

Google maakt in samenwerking met fabrikanten regelmatig Nexus-toestellen. Deze telefoons en tablets beschikken over de nieuwste versie van Android en de software is bovendien 'kaal'. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld Samsung, HTC of Sony de software niet heeft aangepast qua uiterlijk en functies.

Google Experience

De Google Launcher zou in de toekomst Google Experience gaan heten en via Google Play te downloaden zijn. Android Police concludeert dat uit de code van de Google Launcher. Voorheen heette het bestand com.android.launcher en nu is dat com.google.android.gel. GEL zou een verwijzing zijn naar Google Experience Laucher en het feit dat .google er tussenstaat wordt gezien als bewijs voor een lancering in Google Play.

Eerder maakte de zoekgigant met soortgelijke codes al het 'kale' toetsenbord en de agenda via Google Play beschikbaar.

Google Experience zou diverse functies en een deel van het uiterlijk beschikbaar maken op toestellen van Samsung, Sony, LG en HTC. Dit geeft Google ook de mogelijkheid deze diensten te updaten wanneer het bedrijf dat wil. Een Android-update op toestellen van derden laat nu nog lang op zich wachten omdat de fabrikanten er hun eigen schil overheen willen zetten.