Tomtom overweegt te stoppen met de productie van navigatiesystemen wegens de groeiende concurrentie van gratis en kwalitatief hoogstaande navigatie-apps. NUtech zet de vijf beste op een rijtje.

Bekijk de 10 beste Nederlandse apps

Bekijk de 10 meest gedownloade gratis apps

Bekijk de 10 meest gedownloade betaalde apps

1.) Google Maps

De nipte winnaar is Google Maps, een enorm populaire en veelgebruikte dienst van Google. De app is al één van de belangrijkste ingebouwde apps voor Android en ook de iOS-versie is sinds december vorig jaar compleet vernieuwd. Google Maps biedt het meest complete overzicht van plaatsen en winkels en geeft gebruikers de mogelijkheid om via Street View de locatie te bekijken alvorens het reizen. Ook is de gesproken navigatie in het Nederlands beschikbaar en kunnen gebruikers via de app een reis met het openbaar vervoer plannen.

Download: Google Maps voor Android en iOS (gratis)

2.) Tomtom

De kaarten van het Nederlandse Tomtom wordt veelvuldig geüpdatet waardoor je vaak de snelste route in beeld krijgt. Ook laat Tomtom heel duidelijk de goede afrit of rijstrook zien: een onderdeel dat bij Google Maps lang niet altijd even goed is uitgewerkt. Een afslag missen door een onduidelijk beeld zit er bij Tomtom dus niet in. De app heeft echter wel een flink prijskaartje. Zo rekent Tomtom 49,99 euro voor de Benelux-versie en 69,99 euro voor de Europa-versie van zijn app.

Download: Tomtom Benelux voor Android en iOS (prijs verschilt)

3.) Sygic

Sygic maakt gebruik van de kaarten van Tomtom en de gebruiker geeft zelf aan welke kaarten gedownload worden. Hierdoor kunnen gebruikers gemakkelijk offline navigeren, hoewel dit ook met andere apps mogelijk is. De app is voorzien van een speciale 3d-weergave en de navigatie wordt duidelijk en groot in beeld gebracht. Een voordeel van Sygic is dat de navigatie-app een stuk goedkoper is dan Tomtom. Zo betalen gebruikers voor de Europa-kaarten van Sygic 29,99 euro en is het mogelijk om extra kaarten van verschillende landen in de app aan te schaffen. De Sygic-app (zonder kaarten) is gratis te downloaden.

Download: Sygic voor Android en iOS (gratis)

4.) Waze

De sociale navigatie-app Waze, die recentelijk door Google is overgenomen, krijgt een groot gedeelte van zijn informatie van gebruikers. Hierdoor is de weergegeven informatie van onder andere files en voordelige benzineprijzen altijd erg recent en kunnen gebruikers helpen met het verbeteren van de voorgestelde routes. Daarnaast biedt Waze de mogelijkheid om met Facebook-vrienden een route te plannen en op basis van verschillende reistijden de beste vertrektijden te selecteren.

Download: Wave voor Android en iOS (gratis)

5.) Copilot

Copilot is de enige navigatie-app die zowel voor Android, iOS en Windows Phone 8 beschikbaar is. De Benelux-versie van de app heeft een prijskaartje van 24,99 euro en biedt een reeks aan verschillende opties, waaronder de mogelijkheid voor offline kaarten, live verkeersinformatie, gesproken navigatie en een zeer goede routeweergave. Copilot heeft daarmee één van de meest overzichtelijke navigatie-interfaces, maar het instellingenmenu is vaak een doolhof. De Windows Phone 8-versie is een gratis app die van in-app aankopen gebruikmaakt.

Download: Copilot voor Android, iOS en Windows Phone 8 (24,99 euro en gratis)