De App Store is goed voorzien van allerhande camera-apps. Maar met welke zijn het fijnst of juist het leukst in gebruik? NUtech zet de 5 leukste camera-apps voor iPhone op een rij.

1.) Camera+

Camera+ is erg compleet en toch bruikbaar voor zowel beginnende als gevorderde fotografen. De app laat je heel makkelijk het focuspunt en de belichting los van elkaar instellen en op slot zetten. Een raster en waterpas kunnen in beeld worden gezet. Naast zelfontspanner is er ook een burst-modus en een stabilisator die wazige foto's bij onvaste hand voorkomt. Foto's kunnen op basis van situatie verbeterd worden, daarnaast zijn er effecten die anders dan filters de foto daadwerkelijk verbeteren. Binnen de app zijn extra fotofilters te koop.

Download

2.) Camera Awesome

Lijkt erg op Camera+, heeft vooral een ander verdienmodel. Bij Camera+ zijn na aankoop praktisch alle opties beschikbaar, Camera Awsome is gratis maar in eerste instantie beperkt. Wie zaken als effecten, filters, textuurtjes en fotolijstjes wil, zal die in de app moeten aanschaffen. Camera Awesome wil zich onderscheiden met de functie 'Awesomize'. Daarmee verbeter je je foto door met een knopje te schuiven. Scherpte, temperatuur, levendigheid en contrast worden daarmee automatisch zo goed mogelijk afgesteld. Fijn voor wie zonder veel moeite toch mooiere foto's wil.

Download

3.) Analog Camera

Simpele camera-app die snel in gebruik is door een afgewogen aantal functies. Focuspunt en belichting zijn door met twee vingers op het scherm te drukken makkelijk apart in te stellen, maar kunnen niet op slot. Camera en fotobibliotheek zijn steeds samen in beeld, voor snel overzicht. Met veeg-gebaren wissel je snel tussen foto's maken en bewerken, waarbij er keuze is uit 8 fotofilters. Snel delen kan naar Twitter en Facebook, ook kunnen foto's geopend worden in andere geïnstalleerde apps zoals Instagram, Dropbox en Tumblr.

Download

4.) Kitcam

Heeft de meeste functies. Zo zijn meerdere effecten tegelijkertijd toe te voegen, zoals lenzen, fotofilters en fotolijstjes. Die kun je voor het maken van foto al in actie zien in plaats van ze alleen maar achteraf toepassen. Focuspunt en de belichting zijn los van elkaar te bepalen en ook belichting en witbalans kunnen handmatig en heel precies afgesteld worden. Daarnaast biedt de app erg veel rasters en andere hulpmiddelen om je foto recht te krijgen. Het meest bijzonder is echter de mogelijkheid om met de app te filmen, inclusief filters. Die mogelijkheid bieden maar weinig fotografie-apps, en daarmee is Kitcam een uitstekende vervanger voor de standaard camera op de iPhone. Als je van veel knopjes, schakelaars en andere toeters en bellen houdt tenminste.

Download

5.) VSCO Cam

Camera-app die het moet hebben van smaakvol nabewerken. Waar de andere apps in dit lijstje veelal koddig en goedkoop uitziende fotofilters hebben, zijn de filters van VSCO Cam behoorlijk hoogwaardig en subtiel. Het bedrijf achter de strak vormgegeven app is dan ook gespecialiseerd in professionele foto-nabewerking. Dat is aan het uiteenlopende aanbod fotofilters in de app goed af te zien. De subtiele filters kunnen in meerdere gradaties toegepast worden, waardoor je echt zelf in de hand hebt hoe het eindresultaat eruit ziet. Standaard krijg je in de gratis app negen filters mee, meer filters zijn binnen de app te koop.

Download