Het Pentagon werkt aan een app die kan worden gebruikt door het ministerie van Defensie tijdens cyberoorlogen.

Met een paar aanrakingen van een touchscreen moeten zo cyberaanvallen kunnen worden gestart ter verdediging van de VS, meldt Wired.

Het project met de naam Plan X wordt ontwikkeld door DARPA, een onderzoeksinstituut van het Amerikaanse ministerie van Defensie. Het ontwerp voor een prototype van de app, die draait op een 40 inch-touchscreen van Samsung, werd verzorgd door Frog Design. Dat bedrijf ontwierp onder meer de Sony Walkman en de Apple IIc-computer.

Dan Roelker, de bedenker van Plan X, vergelijkt de app met World of Warcraft. Gamers kunnen dat spel spelen zonder alle technische details erachter te weten. De app moet hetzelfde mogelijk maken voor cyberaanvallen.

Prototypes van de 'World of Cyber Warcraft'-app werkten met virtual reality-brillen en met de Kinect voor Xbox 360. Uiteindelijk werd gekozen voor een touchscreen omdat dit functioneler was.

Wapens

Binnen de app kunnen gebruikers 'wapens' en 'gevechtseenheden' kiezen, om bijvoorbeeld een doelwit te infecteren met een virus of om een DDoS-aanval te lanceren. Met een druk op het scherm kunnen deze vervolgens worden ingezet.

De huidige versie van de app is een prototype dat nog niet in het echt werkt. Tot nu toe is al 5 miljoen dollar uitgegeven aan het project, maar in de komende vier jaar komt daar nog ruim 100 miljoen bij.

Verschillende onderdelen van Plan X worden uitbesteed aan verschillende partijen, die op de ontwikkelingsrechten hebben kunnen bieden. 

Bescherming

Volgens Roelker kan het systeem ervoor zorgen dat de internettoegang van Amerikanen beter kan worden beschermd. 

Hij denkt dat de VS nooit genoeg hackers kan aannemen om alle cyberaanvallen af te slaan, dus er moet op innovatiegebied worden gewonnen. "Cyberoorlog is geen mensenoorlog, maar een technologie-oorlog", legt hij uit.

Lees ook: de vijf briljantste projecten van DARPA