Google gaat zijn Gmail-app voor Android van een nieuw design voorzien. De onderste commandobalk wordt vervangen door een uitschuifbaar menu dat wel iets wegheeft van het centrale meldingenscherm in Android.

Dat blijkt althans uit een schermafbeelding van de nieuw ontworpen Gmail-app. De afbeelding werd medio mei door Google zelf getoond in een presentatie tijdens ontwikkelaarsconferentie Google I/O, maar wist tot vrijdag aan de aandacht van de pers te ontsnappen.

Androidpolice meldt vrijdag dat de afbeelding wijst op enkele wijzigingen in de interface van de app, die er met name voor lijken te zorgen dat er meer ruimte overblijft voor de lijst met e-mailberichten.

Verhuisde knoppen

Zo is de knoppenbalk onder in het Gmail-venster verdwenen. De knoppen zijn voor een deel in de reeds bestaande bovenste balk ondergebracht. Waar de knop voor het ophalen van e-mail naartoe verhuist, is nog niet duidelijk. Mogelijk heeft Google deze ondergebracht onder de menuknop die naar de bovenste balk is verplaatst.

Een ander nieuwtje is een uitschuifbaar menu dat het uitklapmenu uit de vorige versie vervangt. Dit menu loopt helemaal van boven naar beneden door, maar laat aan de rechterkant nog wel wat ruimte over, waaronder de e-maillijst te zien is.

Meer opties

Waarschijnlijk is dit menu tevoorschijn te toveren door van links naar rechts te vegen over het touchscreen. Ook lijkt het menu scrollbaar te worden en meer opties te huisvesten dan het uitklapmenu in de huidige versie van de Gmail-app.

Verder lijkt het erop dat de nieuwe app nog een aantal cosmetische veranderingen ondergaat. Zo zijn de sterren aan de rechterzijde van e-mailberichten een slag groter gemaakt. Wanneer de app verkrijgbaar zal zijn, is nog niet duidelijk.