Google heeft voor het eerst werkende applicaties getoond voor de Project Glass-bril.

De zoekgigant liet tijdens een presentatie op conferentie South by Southwest apps zien voor The New York Times, Gmail, Evernote en Path.

Timothy Jordan, die bij Google werkt aan Project Glass, toonde tijdens zijn toespraak ook hoe hij via spraak 'bedankt' in het Japans moest zeggen.

De Google-bril las het antwoord vervolgens zo zacht op dat alleen Jordan het kon horen en dus kon herhalen.

Uiterlijk en eisen

Alle apps op het platform krijgen hetzelfde uiterlijk en worden omschreven als een soort kaarten op een tijdlijn.

Google heeft vier eisen voor Project Glass-apps. Ze moeten speciaal voor Glass ontworpen zijn, ze moeten de dagelijkse gang van zaken niet in de weg zitten, ze moeten gebonden zijn aan tijd en onverwachte gebeurtenissen moeten voorkomen worden.

Nieuws en mail

Zo toonde Jordan een app met nieuwsartikelen van The New York Times. Glass liet niet het hele artikel zien, maar toonde een ingekorte versie. Bovendien is het mogelijk elk uur het belangrijkste nieuws voorgeschoteld te krijgen.

De app voor Gmail toont bijvoorbeeld eerst alleen het onderwerp en een foto van de afzender. Ook kan een gebruiker ervoor kiezen alleen belangrijke mails gepusht te krijgen. Reageren kan via de spraakbesturing.

Besturing

Bovendien gebruiken veel apps volgens Google bewegingen van het hoofd en de ogen als besturing. Het hoofd omhoog bewegen kan apps opstarten of openen en oogbewegingen zouden bijvoorbeeld voor meer informatie moeten zorgen.

Via Path en Evernote moet het eenvoudig zijn foto's te delen en op berichten van anderen te reageren. Hier wordt onder meer de trackpad aan de zijkant van de bril voor gebruikt. Ook komt de camera hier uiteraard van pas.

Eind 2013

Project Glass is een bril van Google die informatie kan projecteren. Het apparaat beschikt over een processor, accu, camera en trackpad. Glass moet eind 2013 al beschikbaar zijn voor consumenten.