De microfoon in de iPhone wordt niet gebruikt om ongevraagd met gebruikers mee te luisteren, bevestigt Apple in een brief gericht aan Amerikaanse volksvertegenwoordigers.

De Amerikaanse politici Greg Walden, Marsha Blackburn, Gregg Harper en Robert Latta zeiden in juli bezorgd te zijn over de mogelijke stemopnames door Apple, meldt persbureau Reuters.

Een iPhone kan met het commando "Hey Siri" worden geactiveerd. Daarna kan de gebruiker de telefoon via stemcommando's simpele opdrachten laten uitvoeren. De politici waren bang dat de telefoon wellicht opnames van de omgeving maakt om de commando's te kunnen herkennen.

Dat is volgens Apple niet het geval. Daarnaast krijgen andere apps pas toegang tot de microfoon als gebruikers daar expliciet hun toestemming voor hebben gegeven. Een app moet ook duidelijk laten dat er een opname wordt gemaakt. 

Apple houdt apps in de gaten

Apple controleert nieuwe apps voordat ze tot de App Store worden toegelaten. Zo controleert het bedrijf of dergelijke regels worden overtreden. Als een app in de App Store regels overtreedt, dan wordt die door het bedrijf verwijderd.

De brief werd verzonden na vragen van het Amerikaans Congres aan Facebook-topman Mark Zuckerberg. Hij werd ondervraagd, omdat data van zijn bedrijf werden misbruikt door databedrijf Cambridge Analytica.

Google is ook ondervraagd

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft dezelfde vragen gekregen. Google Assistent is te vergelijken met stemassistent Siri. De dienst van Alphabet kan met de commando's "Hey Google" of "Oké Google" geactiveerd worden. De stemassistent is sinds kort ook in Nederland beschikbaar.

Een woordvoerder van Alphabet wilde niet aan Reuters vertellen of het bedrijf op de brief heeft gereageerd.