Apple stopt de samenwerking met chipfabrikant Intel. Het bedrijf wil per 2020 de chips van Intel in zijn computers vervangen door eigen chips.

Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Intel behaalt ongeveer 5 procent van zijn jaarlijkse omzet door zijn samenwerking met Apple. De beslissing is nog niet definitief, maar het aandeel Intel kreeg maandag op de beurs al een flinke opdoffer.

De plannen voor de vervanging van Intel zouden zich nog in een vroeg stadium bevinden. Het doel is om apparaten van Apple beter samen te laten werken. Het gebruik van verschillende technologie is daarvoor een obstakel.

Apple maakt voor zijn iPhones, iPads en Apple Watch al gebruik van eigen chips. In Mac-computers zitten chips van Intel.

Besturingssysteem

De computers van Apple werken met macOS, een ander besturingssysteem dan op de mobiele apparaten van het bedrijf te vinden is. De iPhone en iPad draaien op iOS. Apple werkt aan een systeem om iPhone-apps ook op Macs te laten functioneren. Dat gaat makkelijker met chips die meer op elkaar lijken.

Daarnaast wil Apple niet meer vastzitten aan het schema van Intel, maar zelf bepalen wanneer het nieuwe chips introduceert. Ook hebben eigen chips mogelijk voordelen voor de batterijduur en kunnen ze concurrentievoordelen opleveren door eigenschappen in te bouwen die andere fabrikanten niet hebben.