We vroegen vijf deelnemers van het ANVR-Congres op Curaçao om hun visie over de reisbranche in 2017 met ons te delen. Wat worden belangrijke thema's?

Harm Kreulen, Directeur KLM Nederland: "De aanloop naar een nieuw distributiesysteem. De tickets worden verkocht via de reisagenten, via reserveringssystemen. En de contracten van luchtvaartmaatschappijen met die reserveringssystemen gaan aflopen. Die zullen dan opnieuw gemaakt moeten worden en dat kan consequenties hebben voor de reisagenten. De ontwikkeling in CRS heet dat, dat is voor de reisagenten een belangrijke."

"Als je het hebt over de consument, gaan we doorzetten met het meer op mobiele telefoons aanwezig zijn. De inzet is echt op mobiel en niet meer op computers. KLM wil zijn waar de klant is, en als de klant op zijn telefoon is, dan willen wij daar zijn. Dan moeten we daar zijn."

Frank Oostdam, Voorzitter en directeur ANVR en dagvoorzitter van het congres: "Personalisatie. We moeten wat meer weg van het product en ons veel meer gaan richten op de klant. Minder op de transactie, maar veel meer op de interactie. Hoe kan ik nou mijn publiek individualiseren? Dat wordt een belangrijk thema."

"Nu schieten we met hagel. We zitten op een bulk data, maar we doen daar eigenlijk niet zo veel mee. De kunst is om die data levend te maken en hoe gaan we nou persoonlijk je informatie sturen naar jou als geïnteresseerde consument?"

Ruud Raaijmakers, WeFlyCheap: "De opkomst van pure online players. En dan heb ik het over de Booking.coms, de Airbnbs, maar ook recentelijk partijen zoals wij, WeFlyCheap, natuurlijk. De rol die zij hebben in de reisbranche en in de customer journey, die wordt steeds meer aanwezig en steeds meer zichtbaar."

"Een belangrijk thema wordt hoe de traditionele branche daar mee omgaat. Ze moeten zich nog meer gaan realiseren dat er een nieuw soort concurrent opstaat waar de consument behoefte aan heeft. De vraag is of zij daar in meegaan of niet." 

Wietse van der Werf, Executive Director van Sea Ranger Service en spreker op het congres: "Duurzaamheid. De reisbranche gaat werken aan het behoud van zijn bestemmingen. We moeten ervoor zorgen dat er nog wilde dieren zijn om te zien, we moeten ervoor zorgen dat je nog kan zwemmen in gebieden waar overbevissing is." 

"Nu is dat moment. We zijn thema's als je handdoek dubbel gebruiken al lang voorbij. Ik merk dat mensen in de gaten krijgen dat als ze het duurzaamheidsvraagstuk niet heel serieus nemen, dat alle bestemmingen en ervaringen en de dingen die wij aanbieden als reissector, zullen verdwijnen. En dat is bij bijvoorbeeld stroperij echt binnen 5 a 10 jaar."

Marcel Veenhuizen, Directeur Zeetour Cruises: "Het gebruik van technologie om je klanten te raken. We moeten nu doorpakken op technologische veranderingen en die doorvoeren om onze klanten beter te bedienen. We moeten dus nu niet lui worden en denken dat het wel weer goed gaat, het is nu de kans om te zorgen dat we het echt beter gaan doen."

"Begin maar bijvoorbeeld om te zorgen dat je weet wat mensen aanklikken en dat je dat vastlegt en dat als je mensen aan de telefoon hebt, dat je dan zegt 'hey ik zag dat je die reis naar Portugal hebt bekeken'. Daar kun je gewoon mee starten."