AMSTERDAM - Het aandeel van Android op de Nederlandse markt is in een jaar tijd explosief toegenomen van 30 naar 47 procent van alle verkochte telefoons.

Dat blijkt uit gegevens van marktonderzoeker GfK waarover All About Phones beschikt.

GfK meet de verkoop van mobiele telefoons in een groot deel van de Nederlandse winkels en kan zo het marktaandeel uitrekenen.

In augustus 2012 was bijna de helft van alle verkochte telefoons in Nederland uitgerust met Android. Dat is dan de helft van alle smartphones én niet-smartphones. De zogeheten feature phones hebben in Nederland een marktaandeel van 33 procent.

Het aandeel van de iPhone verdubbelde in november 2011 naar 18 procent na de lancering van de iPhone 4s. De maanden daarna nam het aandeel weer af. Het percentage stond in augustus op 13 procent. Cijfers voor september waarin de iPhone 5 meegenomen kan worden, zijn nog niet bekend.

Beweeg de cursor over de lijn om de percentages te zien. De gegevens zijn afkomstig van GFK. Bekijk hier een grote versie. - (c)NU.nl/Jerry Vermanen

In de maanden januari, februari, maart en april leek het aandeel van Android te stagneren rond 36 procent. In mei werd de Galaxy S III van Samsung gelanceerd en groeide het marktaandeel van 38 naar 41 procent. De maanden daarna hield de groei aan.

Volgens All About Phones is Samsung goed voor het leeuwendeel van de verkochte Androidtelefoons. In augustus was het marktaandeel van de Zuid-Koreaanse fabrikant bijna 75 procent.