AMSTERDAM – Microsoft heeft een grote patentovereenkomst gesloten met Samsung waardoor de fabrikant voor elk Androidtoestel een onbekend bedrag moet afstaan. Tevens zullen de bedrijven beter samenwerken.

Dat blijkt uit een blogpost van de juridische afdeling van Microsoft. Samsung is na Acer, General Dynamics, Itronix, Onkyo, Velocity Micro, ViewSonic en Wiston de zevende fabrikant in drie maanden die een licentie neemt op Microsoftpatenten.

Het gaat om gepatenteerde technieken die gebruikt worden in het besturingssysteem Android dat draait op smartphones van Samsung. Samsung is de grootste Androidfabrikant wereldwijd gevolgd door HTC dat al eerder een overeenkomst sloot.

Per toestel

Microsoft maakt niet bekend welk bedrag Samsung per verkochte smartphone zal betalen. Bij de overeenkomst met HTC ontstonden geruchten over een bedrag van 5 dollar per telefoon.

Onlangs werd bekend dat Samsung wereldwijd inmiddels tien miljoen exemplaren van de Galaxy S II verkocht heeft. Het toestel werd in die periode nog niet in de Verenigde Staten verkocht.

Windows Phone

Naast de patentdeal zullen Samsung en Microsoft ook beter gaan samenwerken om de ontwikkeling van nieuwe smartphones voor Windows Phone te stimuleren. Tevens krijgt Microsoft een aantal licenties op patenten van Samsung in handen.

“Microsoft en Samsung zien een kans voor een explosieve groei voor Windows Phone en we zullen investeren om deze kans om te zetten naar realiteit”, aldus Andy Lees, Windows Phone-topman, in een reactie.

Motorola

Met Samsung en HTC betalen de twee grootste Androidfabrikanten dus licenties aan Microsoft. Android wordt ontwikkeld door Google maar op de markt gebracht door de fabrikanten. Met Motorola, onlangs overgenomen door Google, voert Microsoft nog gesprekken.

Apple

De gesprekken tussen Androidfabrikanten en Apple lopen een stuk minder soepel. Ook de iPhonemaker stelt dat er sprake is van patentschending in Androidsmartphones en heeft in een aantal gevallen al gelijk gekregen.

Er was echter altijd een rechter nodig om licenties of een eventueel verbod af te dwingen. De afgelopen maanden zijn vooral Apple en Samsung wereldwijd met elkaar in een juridische strijd verwikkeld geraakt.

Verbod

In Nederland werden vorige maand de Galaxy S, S II en Ace verboden vanwege patentschending in Android. Het verbod zal in de praktijk nooit in werking treden omdat Samsung aangepaste software zal uitrollen voor het verbod daadwerkelijk ingaat.

Het voordeel van Microsoft is dat veel fabrikanten ook samenwerken met bedrijf voor de productie van Windows Phone-smartphones.