AMSTERDAM – Google heeft ruim duizend patenten van IBM overgenomen in een poging het besturingssysteem Android verder te beschermen in huidige en tegen nieuwe rechtszaken.

Dat schrijft Bloomberg donderdag op basis van documenten van het Amerikaanse Patent and Trademark Office.

Binnenkort krijgt de zoekgigant ruim zeventienduizend patenten in handen door een overname van Motorola Mobility. Google betaalt 12,5 miljard dollar voor het bedrijf en de patenten. Een woordvoerder van Google heeft de aankoop van IBM-patenten bevestigd, maar wil geen details over de patenten bekendmaken.

Aangeklaagd

Verschillende Androidfabrikanten worden de afgelopen maanden aangeklaagd door concurrenten omdat de smartphones uitgerust met het systeem van Google inbreuk maken op verschillende patenten van bijvoorbeeld Apple en Microsoft.

Ook worden, om rechtszaken te vermijden, overeenkomsten gesloten met bijvoorbeeld Microsoft. Zo zou HTC naar verluidt vijf dollar per verkocht Androidtoestel betalen.

Om fabrikanten in de toekomst te beschermen tegen nieuwe rechtszaken en lopende geschillen te kunnen schikken, probeert Google het patentportfolio flink uit te breiden.

Concurreren

Wel benadrukt de zoekgigant keer op keer dat het de huidige situatie in de markt 'vijandig' vindt en dat het bedrijf liever concurreert op het gebied van innovatie dan op het gebied van patenten. Volgens Google is de concurrentie bang voor het bedrijf.