AMSTERDAM – De Noorse softwaremaker Opera heeft donderdag een nieuwe versie van de mobiele browser aangekondigd. Opera Mobile zal dan ook functioneren op Androidtelefoons.

Opera doet de aankondiging een week nadat bekend werd dat ook Firefox zal draaien op smartphones met Android.

Opera Mobile for Android zal sneller internetten mogelijk moeten maken op Androidtoestellen door het gebruik van Hardware Acceleration, waarmee de kracht van het toestel volledig wordt benut, aldus Opera.

Ook introduceert Opera een nieuwe zoomfunctie. Voorheen konden gebruikers alleen de volledige pagina, of de volledige tekst binnen de pagina bekijken. Nu is vloeiend zoomen een mogelijkheid.

Opera Mini

Opera bood al de Mini-versie van de browser aan voor Androidtelefoons. Opera Mini stuurt het internetverkeer via servers terug naar de telefoon. Dat zorgt er voor dat er minder data op de telefoon geladen hoeft te worden, maar dat bijvoorbeeld streaming video’s niet kunnen worden afgespeeld.

Opera Mobile zal binnen een maand beschikbaar zijn voor Android. De nieuwe mobiele browser die Firefox vorige week aankondigde is een bètaversie. Wanneer de definitieve versie zal uitkomen is nog niet bekend.