Handhavers van de gemeente Amsterdam schreven vorig jaar in totaal 525.969 parkeerboetes uit. Dat komt neer op één boete per minuut, ondanks het feit dat het door de coronacrisis een stuk rustiger was in de hoofdstad dan normaal. Dat blijkt uit cijfers van de gemeente Amsterdam die door NH Nieuws zijn opgevraagd.

Al die boetes leverden in totaal 36 miljoen euro op. 29 miljoen daarvan ging naar de gemeentekas, 7 miljoen verdween in de staatskas.

Veruit de meeste boetes werden uitgeschreven voor het niet of onvoldoende betalen van parkeergeld. 489.200 keer kregen automobilisten vorig jaar een zogenaamde naheffingsaanslag toegestuurd. Die kost 66,50 euro plus een uur parkeergeld. In 2019 was deze boete nog 47,60 euro. De gemeente verklaart de fikse stijging doordat de handhavingskosten gestegen zouden zijn.

Een kleine 14.000 automobilisten kregen een boete voor het ongeoorloofd stilstaan op de rijbaan. En ruim 4500 automobilisten kregen een boete voor het parkeren van hun wagen op een plek waar dat niet mag. Ook daarvoor moest 100 euro worden betaald.

Uit recent onderzoek van de gemeentelijke ombudsman blijkt dat parkeerboetes de grootste bron van irritatie vormen voor Amsterdammers. Uit een inventarisatie van de 1378 klachten die de Amsterdamse ombudsman vorig jaar binnenkreeg, gingen 204 klachten over parkeren.

Ombudsman Munish Ramlal vindt dat de gemeente weinig empathie richting Amsterdammers toont als het gaat om de afhandeling van klachten. Volgens hem is de klachtbehandeling slecht en verzandt de gemeente in juridisch geneuzel in plaats van oplossingsgericht denken: "Niet nadenken over hoe dingen beter kunnen, zoals even bellen na drie boetes, in plaats van steeds maar doorgaan met boetes als een kip zonder kop."

De gemeente bestrijdt dat de 'menselijke maat' zou ontbreken. Een team van ambtenaren is volgens de gemeente dagelijks bezig om bezwaren op een nette manier te behandelen. In totaal is er afgelopen jaar tegen 76.100 parkeerboetes bezwaar ingediend. Het is onduidelijk hoeveel boetes de gemeente heeft kwijtgescholden.