1200 woningen zouden met behulp van extra subsidie er makkelijk bij kunnen worden gemaakt, zo stelt de VVD. Volgens de partij staan er veel verdiepingen boven winkelpanden leeg en zouden die omgebouwd kunnen worden tot woningen. De VVD heeft er vragen over gesteld aan de raad.

Amsterdam kent al een subsidie voor het ombouwen van etages boven winkels naar woningen, de zogeheten 'wonen boven winkels en bedrijven'-subsidie. Die subsidie bedraagt 25.000 euro per woning en moet eigenaren van winkels verleiden om hun bovenetages te transformeren naar woningen.

Volgens de VVD is die huidige subsidie niet genoeg om de eigenaren te verleiden, terwijl het potentieel van de subsidie volgens de partij groot is. "Er kunnen naar schatting alleen al op de Kalverstraat 240 woningen, op de Nieuwendijk 180 woningen en op de Warmoesstraat 70 woningen worden gecreëerd", schrijft de partij aan de raad.

De VVD wil de subsidie verdubbelen tot 50.000 euro per woning en het budget verhogen naar twee miljoen euro in totaal. Om ervoor te zorgen dat "eigenaren sneller worden overgehaald om toch een woning boven hun pand te creëren".

De partij ziet wel dat de gemeente mee moet denken aan oplossingen om het verbouwen aantrekkelijk te maken voor de winkeleigenaren. "Een van de redenen waarom winkeleigenaren niet happig zijn, is omdat dit een deur en trap naar de bovenliggende woningen vereist. Deze deur en trap gaan ten koste van etalage- en winkelruimte."

Een van de mogelijkheden om het probleem op te lossen kan volgens de VVD worden gevonden in Alkmaar. "Ze hebben daar een glazen doorgang bedacht, met behoud van de architectonische waarde van het pand. Hierdoor blijft de etalage beter zichtbaar."