Poppodium Melkweg heeft een waarschuwing van de gemeente gekregen omdat het afgelopen weekend opende als buurthuis. De Gashouder krijgt een waarschuwing voor het openen als winkel.

"Juridisch gezien is de Melkweg zowel een eet- en drinkgelegenheid als een instelling voor kunst- en cultuur. Op grond van de destijds geldende coronaregels moesten beiden nog gesloten zijn", meldt een woordvoerder van burgemeester Femke Halsema.

Ze benadrukt dat het niet ging om welk soort activiteiten daar plaatsvonden. De Melkweg opende afgelopen weekend als buurthuis, omdat het culturele centrum toen nog van de overheid gesloten moest blijven. "Gelukkig zijn de regels vanaf deze week versoepeld en kunnen ze dit weekend hun deuren openen", aldus de woordvoerder.

Duizenden bezoekers

De Gashouder ging zondag open als 'essentiële winkel' en trok daarmee duizenden bezoekers. Volgens de gemeente gaat het stadsdeel met hen in gesprek en krijgen zij voor die actie ook een waarschuwing.

Vorige week omzeilden het Concertgebouw en de Kleine Komedie de coronaregels door open te gaan als kapsalon. Zij kregen daarvoor eveneens een waarschuwing van de gemeente. Verder omzeilde De Balie eerder de coronaregels door open te gaan als kerk. Het debatcentrum richtte daarvoor een levensbeschouwelijk genootschap op.