Vanaf vandaag kunnen kinderen in de leeftijd van 5 tot elf jaar zich in de RAI laten vaccineren tegen corona. Op de eerste dag maakten 350 jonge Amsterdammertjes van die gelegenheid gebruik.

De GGD hoopt dat, ondanks het feit dat kinderen over het algemeen niet erg ziek worden van het virus, veel kinderen naar de RAI komen om een prik te halen. Of dat lukt is nog maar de vraag, want eerder deze week werd bekend dat ongeveer vier op de tien ouders niet van plan is om hun kind te laten vaccineren. GGD-arts Astrid Nielen benadrukt dat ze die ouders niet per se 'over de streep wil trekken'. "De vaccinaties zijn echt volstrekt vrijwillig. Wat we ook merken is dat ouders van kinderen die al corona hebben gehad, hun kind niet laten vaccineren. Want als hun kind al corona heeft gehad, is het al beschermd tegen een ernstige ziekte door een corona-infectie."

Voor het vaccineren van kinderen heeft de GGD de werkwijze iets aangepast. Zo is de de priklocatie wat gezelliger gemaakt voor de kinderen, zodat die het wat minder eng vinden. "We hebben ook iets meer tijd genomen voor deze afspraken", vertelt Nielen. "Het belangrijkste verschil is dat dit een ander vaccin is. We hebben in onze mengkamer een aparte plek waar dit vaccin wordt klaargemaakt."

Een vader die vanmorgen in de rij stond geeft aan niet te hebben getwijfeld toen hij de uitnodiging voor zijn kind kreeg. "Geen ene seconde. Omdat het denk ik goed beschermt en dat het voor kwetsbare kinderen goed is dat ze beschermd zijn tegen het virus." Spannend vond een meisje dat in de rij stond het wel, liet ze merken. "Het kan zijn dat het een beetje pijn doet."