De dit weekend ingevoerde coronapas is voor sommige toeristen best verwarrend. Een aantal van hen is niet gevaccineerd of kan dat niet aantonen, en moet dus elke 24 uur testen om de horeca in te kunnen.

Dat testen is voor hen wel gratis. "Mijn 24 uur is net een half uur geleden verlopen. Dus ik moet me weer laten testen", vertelt een toerist die in de binnenstad op een terras zit. "Daarom blijven we hier zo lang als we kunnen."

De coronapas hoeft niet op het terras zelf getoond te worden, maar binnen is dat een ander verhaal. "Iemand vertelde me dat ik niet naar het toilet mag als ik geen coronapas kan laten zien. Ik had hem niet bij me, maar ik ben wel twee keer gevaccineerd", zegt een andere toerist. "Ik was dus verrast dat ik het toilet niet kon gebruiken."

"Nu zeggen dat je een QR-code nodig hebt. We dachten van, wat?", vertelt een buitenlands stel. "Ze zouden het duidelijke moeten maken. We zullen wel buiten moeten blijven. We zitten buiten vast."

Het personeel van cafés in de buurt was niet ontevreden. "Alles ging wel goed. Twee mensen hadden geen QR-code. Die konden we niet naar binnen laten. Maar die vonden het niet erg om buiten te zitten", vertelde een ober van de Three Sisters Pub.

Pim Evers van Koninklijke Horeca Nederland Amsterdam liet daarentegen weten dat aardig wat buitenlandse codes het gisteravond niet deden. Het niet toestaan van een toiletbezoek leidde tot discussies en gaat volgens hem "tegen alle gastvrijheid in", mede omdat het aantal openbare toiletten laag is. "Dat moet anders."