Met een QR-code of negatieve test op zak kon er gisteravond eindelijk naar hartenlust gedanst worden. Amsterdamse clubs kijken tevreden terug op de eerste stapavond sinds tijden en ook het uitgaanspubliek was laaiend enthousiast. Over de verplichte sluitingstijd om 00.00 uur is men minder te spreken: "Ik moet 600 mensen tegelijkertijd op straat zetten."

"Dit is de beste avond van mijn leven", vertelt een bezoeker van Paradiso euforisch. "Super fijn dat het weer kan", vult een ander aan. Maar als om middernacht de lampen aangaan, wordt er toch minder blij gereageerd.

Ook de kroegen moeten nog steeds om middernacht sluiten. En dat zorgde in het Centrum vannacht voor een druk Leidseplein. "We gaan maar even een afterparty zoeken", laat een feestvierder weten.

Lampen aan, muziek uit

"Normaal gaat iedereen op een ander tijdstip naar huis, maar nu moeten we om stipt 00.00 uur de lampen aanzetten en de muziek uit", vertelt Pieter de Kroon van de Chicago Social Club. "We zitten aan het Leidseplein en alle andere clubs doen hetzelfde. Het was dus flink druk buiten na middernacht."

Toch kijkt De Kroon met een voldaan gevoel terug: "Na zo'n lange tijd de dansvloer weer vol te zien staan met mensen, dat deed me wel wat."