Burgemeester Femke Halsema zegt zondag met afschuw te hebben gekeken naar de demonstranten die een Jodenster op hun kleding droegen tijdens het protest tegen de coronamaatregelen. De Amsterdamse burgemeester roept de organisatie op om het dragen van een ster te veroordelen en herhalingen te voorkomen.

"Het onbeschrijflijke leed van onze Joodse bevolking in de Tweede Wereldoorlog is op geen enkele manier te vergelijken met de problemen die mensen vandaag ondervinden van de coronapandemie", verklaart Halsema.

Sommige demonstranten die een Jodenster op hun kleding hadden, stonden naast het Nationaal Monument op de Dam, een monument voor de herdenking van de Tweede Wereldoorlog. "Dat juist op de Dam mensen het nodig vinden een gele ster te dragen is dieptriest en bijzonder kwetsend voor alle overlevenden en nabestaanden", aldus de burgemeester.

Zondag stond de Dam vol met mensen die demonstreerden tegen de coronamaatregelen. Volgens een schatting van de politie liepen er twintigduizend mensen mee.