Volgens de Stichting Amsterdamse Zwerfkatten (SAZ) is het aantal zwerfkatten in Amsterdam op dit moment buitengewoon groot. Omdat de dierenasiels ook vol zitten, kunnen de katten die bij SAZ binnenkomen niet 'doorstromen'. De opvang kan het nauwelijks aan.

Bij SAZ kunnen katten met een 'rugzakje' resocialiseren alvorens zij naar het asiel of een adoptiegezin gaan. Het gaat dus om zwerfkatten die gevonden zijn en geen eigenaar hebben.

De nood is hoog. "Normaal hebben we zo'n zeventig katten in onze opvang, nu is dat het dubbele", zegt Estera Waas, vrijwilliger bij Stichting Amsterdamse Zwerfkatten. Dat betekent dat de stichting eigenlijk te weinig faciliteiten heeft om alle katten een veilige plek te bieden. "We proberen steeds meer vrijwilligers aan te trekken."

Drukte door coronapandemie

Volgens Waas wordt de drukte momenteel veroorzaakt door een grote aanvoer: "Een grote groep mensen heeft tijdens de coronapandemie een kat genomen en komt er nu achter dat daar kosten voor bijvoorbeeld de dierenarts of castratie bij komen kijken, maar die niet willen of kunnen betalen."

Dat heeft als gevolg dat mensen hun katten in het wild achterlaten. Soms worden hele nestjes gedumpt. Daarnaast verloopt de doorstroom naar het asiel stroef, omdat die ook vol zitten.

Ook de ziekenboeg van de opvang is flink bezet en dat kost veel geld. De stichting roept de mensen die toch een kat willen nemen op om deze te castreren. "Dat scheelt een hoop kosten, omdat een kat die zijn hormonen volgt sneller ongelukken maakt."