Twee reizigers die in de metro de mondkapjesplicht negeerden, hoeven de opgelegde boete van 95 euro niet te betalen. Volgens de rechtbank hadden de twee eerst een waarschuwing moeten krijgen.

Dat heeft een kantonrechter donderdag besloten. In juni vorig jaar werd een reiziger beboet voor het niet dragen van een mondkapje in de metro, de tweede reiziger was om dezelfde reden in overtreding in september. Beiden hebben hun boete bij de rechter aangevochten.

Normaal gesproken krijgen reizigers een bekeuring van 95 euro, maar volgens de rechtbank blijkt uit de richtlijnen van de handhavers dat eerst gewaarschuwd moet worden. Bovendien staat op de website van de Rijksoverheid het volgende over deze overtreding: "Krijgt u een waarschuwing van de politie of een boa? En past u uw gedrag niet aan? Dan kunt u een boete krijgen van euro 95."

Die waarschuwing bleef bij deze twee reizigers uit, waardoor de rechter de opgelegde boetes nu dus ongeldig verklaart. De twee zijn weliswaar strafbaar, maar krijgen geen straf opgelegd.