De 23-jarige Frank Y. is in hoger beroep veroordeeld tot 21 maanden jeugddetentie voor het doodschieten van zijn 26-jarige jeugdvriend Richard Cordova tijdens het opnemen van een videoclip in een studentenwoning in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost. Het Hof oordeelde net als de rechtbank dat er geen opzet in het spel was.

In de avond van 27 januari bezocht Y. samen met zijn vriendin en een vriend de studentenwoning van Cordova in Daalwijk in Zuidoost.

De 22-jarige Y. vertelde eerder in de rechtbank tijdens de fatale avond flink wat wijn en whiskey te hebben gedronken, ketamine te hebben gebruikt en joints te hebben gerookt. Dat deden ze wel vaker, aldus Y.

De clip zou gaan over een man die opgroeit in een buurt met drugs, wapens en geweld. Y. gebruikte hiervoor een echt vuurwapen met munitie. Zwaar onder invloed van alcohol en drugs haalde hij meermaals de trekker over. Later, toen het wapen doorgeladen was, ging het mis. Cordova werd dodelijk getroffen.

OM ging aanvankelijk uit van opzet

De rechtbank veroordeelde Y. in juli 2020 tot een jeugddetentie van 24 maanden. Het Openbaar Ministerie (OM) ging hiertegen in beroep, omdat het aanvankelijk uitging van opzet. Tijdens de zitting in het hoger beroep kwam het OM echter tot de conclusie dat dit niet het geval was.

Volgens het Hof was Y. nooit van plan om zijn vriend dood te schieten, maar was er wel sprake van een zeer ernstig gebrek aan zorgvuldigheid. Hij nam bewust enorme handelingen en handelde roekeloos, luidt het oordeel.

De man was tijdens het incident meerderjarig, maar het Hof ziet in de persoonlijkheid van Y. aanleiding om het jeugdstrafrecht toe te passen. Daarnaast bracht het de straf terug van 24 naar 21 maanden, waarvan drie maanden voorwaardelijk.