De vaccinatielocatie op de NDSM-werf zal op zaterdag 31 juli gesloten zijn vanwege een festival. Mensen met een prikafspraak voor die dag hebben van de GGD een bericht ontvangen dat ze hun afspraak kunnen verzetten.

Het terrein wordt op 31 juli gebruikt voor het festival Pleinvrees. Dat was onderdeel van het huurcontract dat GGD Amsterdam met de eigenaar van het terrein sloot, legt een woordvoerder uit.

Die overeenkomst was in het landelijke afsprakensysteem voor een eerste prik opgenomen, maar bij afspraken voor de tweede prik is het misgegaan. "Als je een eerste afspraak plant, krijg je direct ook een tweede. Die stond automatisch wél op 31 juli", aldus de woordvoerder uit.

Er is inmiddels een oplossing gevonden: de afspraken gaan door op dezelfde tijd, maar dan op een andere locatie. Honderden mensen kregen maandag een sms met de mededeling dat het terrein niet beschikbaar is die dag en dat ze konden bellen voor een nieuwe afspraak.

Volgens de woordvoerder is die sms te onduidelijk. "Het is multi-interpretabel en zorgt voor verwarring. Er had duidelijker moeten staan dat de afspraak door kan gaan, maar dan op een andere locatie."

Door de sms staat de telefoon bij de GGD roodgloeiend en moeten mensen lang wachten voor ze iemand te spreken krijgen. Sommigen melden dat ze zeker twee uur hebben moeten wachten.