Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad steunt het plan voor de bouw van theater de Meervaart in de Sloterplas in Amsterdam.

Coalitiepartijen GroenLinks, PvdA en D66 maakten vorige week duidelijk dat ze instemmen met de bouw. Van de oppositiepartijen stemde alleen NIDA voor het plan.

De komst van het theater naar de Sloterplas is omstreden. Veel buurtbewoners zijn tegen bouwen in de plas. Ook is er veel kritiek geweest op het participatietraject. Omwonenden zoals De Vrienden van de Sloterplas vinden dat het uitzicht verloren gaat en zijn van mening dat het participatietraject niet goed verlopen is.

Coalitiepartij SP en oppositiepartijen zoals de Partij voor de Dieren en de VVD zijn hierom tegen de plannen. Zij zouden liever zien dat het nieuwe theater wordt gebouwd op de huidige locatie. Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling) ziet dat niet zitten omdat het theater dan langere tijd dicht moet of tijdelijk op een ander locatie voorstellingen moet geven.

Nu er groen licht is, kan het college verder met het ontwikkelen van de bouwplannen. Het stadsbestuur hoopt het theater in 2025 te openen. Met de bouw is bijna 100 miljoen euro gemoeid.