Er is een definitieve meerderheid in de gemeenteraad om het nieuwe theater voor de Meervaart in de Sloterplas in Amsterdam te bouwen nu ook GroenLinks zich heeft uitgesproken voor deze variant.

Eerder deden D66 en de Pvda dat al en daarmee lijkt, in ieder geval politiek, niets meer de bouw van het theater in het water in de weg te staan. Protesten van omwonenden en een omstreden inspraaktraject deden de GroenLinks-fractie niet van gedachten veranderen. Uit dat participatietraject kwam uiteindelijk volgens de gemeente geen overtuigende winnaar uit de bus van de verschillende bouwlocaties die op tafel lagen.

"En dan zeggen we dus toch, die voorkeurslocatie (in de Sloterplas. red.) is degene met de beste opties op dit moment", aldus GroenLinks-raadslid Nienke van Renssen. "Maar ik wil wel dat het toegankelijk is, laagdrempelig en bijvoorbeeld dat het ook groen en open is. Het liefst met een groen dak, want dat blijkt ook uit de participatie."

De oppositie, met uitzondering van BIJ1 en DENK, en ook coalitiepartij SP zien in de uitkomst van het inspraaktraject des te meer reden om niet in de Sloterplas te bouwen, maar op de huidige plek van het theater aan het Osdorpplein. Anke Bakker (PvdD): "Dan hou je de plas mooi open en wijd. Een rustgebied voor veel Amsterdammers die daar komen. En op de huidige locatie kan je zoveel mooie dingen doen, je houdt geld over. Bouwen in het water gaat sowieso tegenvallen, we kennen de voorbeelden uit het buitenland. Het wordt een fiasco."

Maar bouwen op de huidige plek is voor GroenLinks geen optie, omdat volgens de partij de Meervaart dan drie jaar de deuren moet sluiten.

Volgende week wordt er naar alle waarschijnlijkheid in de gemeenteraad definitief over de bouwplannen gestemd.