De Eerste Kamer heeft ingestemd met de herindeling van Weesp en Amsterdam. Dit betekent dat Weesp definitief vanaf 24 maart 2022 onderdeel wordt van de gemeente Amsterdam. Weesp wordt een stadsgebied en krijgt een gekozen bestuurscommissie.

De Weesper bestuurscommissie zal bestaan uit elf gekozen leden. Drie daarvan zullen het dagelijks bestuur vormen. Als stadsgebied zal de bestuurscommissie binnen de kaders van Amsterdam werken, maar wel eigen afwegingen en keuzes maken.

Door de samenvoegingen van de twee steden maakt de gemeente Amsterdam een groeispurt. Het aantal inwoners springt van 873.000 naar 893.000. De oppervlakte van de stad groeit van 219 vierkante kilometer naar ruim 243 vierkante kilometer.

De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heet Weesp en al zijn inwoners van harte welkom bij de gemeente. "Wij ervaren het in Amsterdam als een heel groot cadeau dat Weesp en de Weespers volgend jaar bij Amsterdam gaan horen."

"Dit besluit betekent een eind aan een eeuwenlange zelfstandigheid van de stad, maar ook een begin van een samenwerking die gebaseerd is op kracht, wederzijds respect en vertrouwen", laat waarnemend burgemeester van Weesp, Bas Jan van Bochove, weten.

De fusie van Amsterdam en Weesp heeft ook invloed op het dorpje Driemond. Het dorp ligt tussen het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost en Weesp in en heeft zestienhonderd inwoners. Driemond maakt nu nog deel uit van stadsdeel Zuidoost, maar wordt op verzoek van de dorpsraad toegevoegd aan het stadsgebied Weesp.