Het OLVG West in Amsterdam gebruikt een nieuwe aanpak bij het uitvoeren van een maagverkleining, waardoor patiënten niet meer opgenomen hoeven te worden in het ziekenhuis. Dit zorgt ervoor dat er meer bedden vrij zijn en op die manier werkt het ziekenhuis de achterstand weg die door de coronacrisis is opgelopen.

"Als je een dagbehandeling krijgt, kun je binnen zes weken geholpen worden. Krijg je geen dagbehandeling, dan is de wachttijd zes maanden", vertelt chirurg Ruben van Veen. "Maar de wachtlijst voor veel Amsterdammers was al veel langer dan zes maanden door de coronacrisis."

Het is belangrijk dat de operatie sneller uitgevoerd kan worden dan normaal, want juist mensen met morbide obesitas zijn extra gevoelig voor het coronavirus. Daar kan een maagverkleining dus bij helpen.

De operatie zelf is niet veranderd. "Het enige wat anders is, is de periode ervoor", zegt Van Veen. "We lichten de patiënt heel goed in en gebruiken minder morfine waar de patiënt slaperig van zou kunnen worden."

Ook na de operatie verandert er iets. Zo probeert het ziekenhuis de geopereerde zo snel mogelijk uit bed te krijgen zodat die eerder kan herstellen. Gemiddeld is een patiënt dan van 7.30 tot 17.00 uur in het ziekenhuis.

Volgens Van Veen is er meer geld nodig om de achterstanden weg te werken. "Als we nu alles moeten inhalen, vragen we aan degenen die net keihard gewerkt hebben of ze nog een stapje erbij willen doen. Dat is niet eerlijk en kan helemaal niet."