Deze week begint de gemeente Amsterdam in de Passeerdersgrachtbuurt een test met het ophalen van huisvuil op afspraak. Kleine elektrische bakfietsen rijden af en aan, om aan de deur gescheiden vuilnis op te halen en dat vervolgens op het Raamplein in grotere bakken te storten. Van daar gaat het afval met een vrachtwagen naar de haven voor verdere verwerking.

De gemeente wil op deze manier voorkomen dat er zware wagens blijven rijden over de zwakke kades en bruggen van de stad. Daarnaast moet de test leiden tot een efficiëntere afvalscheiding. Alle bewoners krijgen daartoe speciale vuilniszakken.

In Delft, waar al langer op deze manier afval wordt ingezameld, blijkt dat het scheiden bijna voor 100 procent goed gaat. Of die cijfers ook in Amsterdam te zien zullen zijn, is nog de vraag. In dit prille stadium blijkt er nog vooral veel weerstand.

Bewoners moeten in het nieuwe systeem in een app laten weten welk afval ze hebben, hoeveel ongeveer en wanneer de gemeente het kan ophalen. Over een half jaar gaat de gemeente evalueren.