De tijdelijke rechtbank aan de Fred. Roeskestraat in Amsterdam-Zuid wordt waarschijnlijk vervangen door een kantoorgebouw en woningencomplex. Dat heeft de gemeente maandag laten weten.

De nieuwe rechtbank staat vlak bij het tijdelijke pand en is in mei in gebruik genomen. Volgens de gemeente wil het Rijksvastgoedbedrijf de kavel openbaar verkopen aan een partij die er kantoren en woningen kan bouwen.

Buurtbewoners zijn in april al geïnformeerd over het plan. Tijdens die bijeenkomst werd verteld dat de tijdelijke rechtbank demonteerbaar is en dat de huidige eigenaar het pand zelf uit elkaar laat halen.

De maximale bouwhoogte van de nieuwbouw aan de kant van de Fred. Roeskestraat wordt 25 meter (zeven verdiepingen). Iets verderop mag er tot maximaal 38 meter (tien verdiepingen) gebouwd worden. Dat zou samen met de gebouwen in de buurt volgens de gemeente zorgen voor een diverse mix van gebouwen rond de 30 meter.

De gemeenteraad buigt zich in juli over het plan. De precieze invulling en het ontwerpproces volgen naar verwachting in 2022 en 2023. Buurtbewoners kunnen zich dan over de plannen uitspreken. Als alles volgens plan verloopt, kan er in 2024 gebouwd worden.