Een paar honderd buurtbewoners van de wijk Bijlmermeer in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost hebben zaterdagmiddag geprotesteerd tegen het geweld in die wijk. De aanleiding hiervoor was de schietpartij bij metrostation Kraaiennest afgelopen maandagavond waarbij een peuter van twee jaar gewond raakte.

De demonstratieve lawaaioptocht begon bij metrostation Kraaiennest en trok met veel geluid afkomstig van potten, pannen en een drumband door de buurt. De demonstranten willen dat de gemeente Amsterdam meer geld vrijmaakt voor maatregelen die het geweld terugdringen.

"De cultuur van geen informatie delen zit diep. De afstand tot autoriteit is vaak groot. Men voelt zich vaak niet veilig om informatie te delen. Het gevolg is te vaak dat daders vrijuit gaan. Dat moet stoppen", aldus Mike Brantjes van buurtorganisatie Hart voor de K-buurt, die het protest organiseert.

Om die kloof te dichten worden er flyers met daarop de namen en nummers van verschillende vertrouwenspersonen uit de buurt verspreid. "Bewoners die beschikken over informatie met betrekking tot geweld of wapenbezit kunnen contact zoeken met een vertrouwenspersoon als ze de stap naar de politie te groot vinden", aldus Brantjes.