Het Emma Kinderziekenhuis in het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost heeft een polikliniek opgezet voor kinderen met langdurige klachten na COVID-19.

Volgens Het Parool is het de eerste Nederlandse polikliniek voor kinderen met langdurige klachten na een coronabesmetting. In Israël en Zweden zijn er wel soortgelijke poliklinieken.

Kinderen kunnen net als volwassenen nog maanden last hebben van een coronabesmetting. Hoeveel kinderen er last van hebben, is niet bekend. Ook is niet duidelijk waarom sommige kinderen er gevoeliger voor zijn dan andere kinderen.

De kinderen met langdurige coronaklachten worden op de polikliniek van het ziekenhuis, dat onderdeel is van Amsterdam UMC, uitgebreid onderzocht en indien nodig doorverwezen. Artsen willen er graag onderzoeken waar de klachten vandaan komen en welke behandelingen het best werken.

Amsterdam UMC nam zo'n vijftig kinderen met COVID-19 op

Amsterdam UMC heeft sinds het begin van de pandemie circa vijftig kinderen met COVID-19 opgenomen. Een deel van hen houdt langdurig klachten. De klachten zijn vergelijkbaar met die van volwassenen, zoals vermoeidheid, benauwdheid, concentratieproblemen en problemen bij inspanning. Verder hebben kinderen last van onder meer huidirritaties en ervaren ze een drukkend gevoel op de borst, hartkloppingen en hevige hoofdpijn.

Om een beeld te krijgen van de langdurige klachten na COVID-19 bij kinderen doen Amsterdam UMC, Spaarne Gasthuis en de GGD Kennemerland sinds twee weken onderzoek bij kinderen die naar de teststraten komen. Zij worden voor langere tijd gevolgd aan de hand van vragenlijsten.