De Molen van Sloten aan de Akersluis in de Amsterdamse wijk Nieuw-Sloten is maandag door de provincie Noord-Holland voorgedragen als monument.

Vorig jaar werd de molen door de gemeente nog afgewezen als monument omdat hij "niet authentiek genoeg" zou zijn. De molen bestaat uit losse elementen die in verschillende jaren bij elkaar zijn geplaatst. De romp ervan is afkomstig van een andere molen en het onderstel komt uit de jaren negentig.

De provincie vindt nu dat de molen toch een monumentenstatus verdient. "Het was best spannend, want in de dertig jaar van ons bestaan heeft het ons altijd heel veel moeite gekost om het hoofd boven water te houden", vertelt Jolanda Edema namens de stichting Achter de Molen. "We waren ook een trouwlocatie van de gemeente, maar sinds de deelraden zijn opgeheven, is dat ook niet meer."

Met de status kan de molen tot 50 procent van de onderhoudskosten voor de romp uit 1847 terugkrijgen. "De provincie Noord-Holland is maar een van de twee provincies in Nederland die molens zo'n status toekent, en we zijn ontzettend blij dat zij ons nu in overweging hebben genomen", aldus Edema.

"De stukken liggen nu ter inzage bij de provincie, maar dat is meer een formaliteit. We gaan er gewoon van uit dat we vanaf 24 juni een monumentenstatus hebben."