Een 21-jarige automobilist is deze week veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor het aanrijden van een agent in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West in de zomer van vorig jaar. De man raakte de agent met de deur van een auto en sleurde haar mee. Daarna reed hij op haar in.

De agent zag samen met een collega een bestuurder van een auto slingerend rijden. De agenten waren niet aan het werk, maar besloten de bestuurder te volgen.

De man ging nadat hij werd aangesproken op de passagiersstoel van de auto zitten. Daarna stapte hij uit en opende hij de bestuurdersstoel van de auto die daarnaast geparkeerd stond. Toen de agent de bestuurder staande wilde houden, reed de verdachte weg terwijl de deur openstond. De agent werd meegesleurd en viel. Vervolgens reed hij weer vooruit, in haar richting. De agent kon net op tijd wegspringen, maar raakte lichtgewond.

De man verklaarde dat hij niet heeft gemerkt dat het portier werd opengetrokken. Ook zei hij dat hij in paniek raakte toen hij zag dat de vrouw was gevallen. Hij stelde dat hij haar juist heeft ontweken toen hij rechtdoor reed.

Geen celstraf opgelegd vanwege leeftijd en 'beperkt' strafblad

Volgens de rechtbank is hij niet schuldig aan poging tot doodslag, maar wel aan poging tot zware mishandeling. Dat hij niet zou hebben geweten dat het portier open werd getrokken is volgens de rechtbank ongeloofwaardig, omdat de agent "politie" heeft geroepen.

Er werd echter geen celstraf opgelegd. Als redenen noemt de rechtbank de relatief jonge leeftijd van de automobilist en zijn "beperkte" strafblad. Ook zou het niet vastgesteld zijn dat hij expres op de agent in reed.

De automobilist moet de agent 600 euro schadevergoeding betalen.