Acht mensen die eind maart een gebiedsverbod kregen opgelegd na ongeregeldheden op het Museumplein, mogen zich daar vanaf nu weer in de weekenden bevinden. Ze hebben bij de rechtbank met succes beroep aangetekend tegen het verbod.

De politie hield op 28 maart ruim driehonderd mensen aan op het Museumplein, nadat zij het bevel van de politie negeerden om het plein te verlaten. Er werd die zondag op het Museumplein gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Later die dag heeft de officier van justitie die aangehouden mensen een gebiedsverbod opgelegd, wat betekent dat zij zich gedurende ongeveer tien weken in het weekend niet mochten bevinden op of rond het Museumplein. Daartegen ging een groot aantal demonstranten in beroep.

Hoewel de rechtbank oordeelt dat de inzet van een gedragsaanwijzing in dit geval legitiem is, heeft de officier van justitie niet beoordeeld waarom juist deze personen zich in de komende tijd opnieuw schuldig zouden maken aan ernstige openbare ordeverstoring.

"Van deze grote vrees voor herhaling is verder ook niets gebleken", aldus de rechtbank. De rechter heeft de beroepen daarom gegrond verklaard.