Binnen drie maanden zijn vier hoogbejaarde vrouwen, variërend in de leeftijd van 86 tot 93 jaar, het slachtoffer geworden van een babbeltruc waarbij iemand zich aan de telefoon als politieagent voordoet. De slachtoffers wonen in Amsterdam en Amstelveen.

De verdachten op de beelden die de politie heeft vrijgegeven, nemen geld op of betalen spullen met gestolen bankpassen die zijn buitgemaakt door middel van een babbeltruc.

De slachtoffers worden gebeld door personen die zeggen dat ze bij de politie werken. De zogenaamde politiemedewerker vertelt hun dat hun bankpas voorkomt in een politieonderzoek. De slachtoffers worden vervolgens doorverbonden met een zogenaamde bankmedewerker om zo hun bankgegevens te achterhalen.

Een koerier haalt de passen op en vervolgens wordt er voor duizenden euro's aan contant geld opgenomen en worden sloffen sigaretten gekocht. Op de beelden die de politie heeft vrijgegeven, is ook een verdachte te zien die voor koerier speelt en een bankpas ophaalt bij een van de slachtoffers.

"Vanwege de vergelijkbare werkwijze en de overeenkomsten in de signalementen staan de zaken mogelijk in verband met elkaar. In deze zaak is al een aanhouding gedaan van een 29-jarige verdachte uit Amsterdam. Meerdere aanhoudingen sluiten wij niet uit", zegt Anneke de Vries van de politie Amsterdam.