Na een verbouwing van drie jaar opent The British School of Amsterdam woensdag haar deuren in de voormalige gevangenis aan de Havenstraat in Oud-Zuid.

"Het was belangrijk voor ons dat het gebouw niet meer op een gevangenis lijkt. Alle muren achter mij waren eigenlijk wit. Wij hebben alle verf verwijderd. Ook hebben we de gangpaden verbreed, zodat er meer ruimte is voor de kinderen", zegt directeur Paul Morgan.

Het gebouw aan de Havenstraat werd eind negentiende eeuw gebouwd. In 1940 werd het een huis van bewaring. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden hier onderduikers en verzetsstrijders opgesloten. Ook verzetsstrijder Hannie Schaft zat hier in een cel. "Ze zat hier vast tot het moment dat ze werd geëxecuteerd. We hebben een van de oude cellen intact gelaten, als herinnering aan de verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog", aldus Morgan.

The British School bestaat bijna veertig jaar. Tot woensdag waren de ruim duizend leerlingen verspreid over drie locaties in de stad. Nu is er dus één plek voor alle leerlingen, in de leeftijd van drie tot en met achttien jaar.

Tegen de komst van The British School was veel protest door omwonenden. Ze zijn bang voor geluidsoverlast, luchtvervuiling en verkeerschaos rond de school. Vorig jaar augustus besloot de rechter echter dat de internationale school er mag komen.

"Als je een van de klaslokalen inloopt, zie je dat we de vorm van de oorspronkelijke cel hebben behouden. En daar hebben we dan een deel aangebouwd. Dus een deel van de geschiedenis van het gebouw is bewaard gebleven", zegt Morgan.