De renovatie van het Museumplein in Amsterdam is dinsdag van start gegaan. In de eerste fase worden het gras en de ondergrond van het plein vervangen. Dat betekent dat het veld en veel van de aangelegen bankjes acht weken lang niet toegankelijk zullen zijn voor publiek.

Tijdens de renovatie worden bankjes en lantaarns op het plein vervangen, wordt de fontein aangepakt en wordt de tramhalte voor het Concertgebouw vergroend. Eerst wordt echter de grasmat vervangen. Deze heeft her en der kale plekken en blijkt zo platgedrukt dat het regenwater op veel plekken niet goed meer weg kan lopen.

Hoewel er dinsdag een hek om het grasveld is geplaatst en er grote borden met uitleg over de renovatie staan, is het hek op drie plekken nog open. Bezoekers die van het lekkere weer willen genieten, grijpen dan ook nog hun kans om op het grasveld te dansen, voetballen en picknicken.

Tot zeker donderdag is het grasveld nog toegankelijk. Daarna wordt het geheel afgesloten om de grasmatten te vervangen. Daarna zullen bezoekers uit moeten wijken naar parken zoals het Vondelpark, het Sarphatipark en het Beatrixpark.

Demonstraties zullen tot in ieder geval het einde van het jaar niet georganiseerd kunnen worden op het Museumplein. De gemeente Amsterdam zal bij aanmelding van een demonstratie een andere locatie in de stad toewijzen.