Wethouder Marieke van Doorninck (Duurzaamheid) erkent dat de plannen voor windmolens in de zogenoemde zoekgebieden in Amsterdam voor veel onrust hebben gezorgd. Dat zei ze maandag tijdens een online bijeenkomst voor Amsterdammers, die georganiseerd was door de gemeente.

De bijeenkomst is onderdeel van een reeks informatieavonden over de windmolenplannen. "We weten dat we heel veel moeten doen. En dat heel veel Amsterdammers achter onze ambities staan, maar wel zorgen en vraagtekens hebben", zei Van Doorninck.

Ze vond het daarom belangrijk om de gesprekken te organiseren. "Zodat je, waar het kan, onrust kunt wegnemen, dat hoop ik." Ze zei dat volledige zoekgebieden ook kunnen afvallen. Wel wil ze vasthouden aan de doelstelling om voor 2030 50 megawatt extra aan windenergie op te wekken.

Dat het plaatsen van windmolens gevoelig ligt, bleek maandag nogmaals tijdens een vergadering van de provincie. Tientallen Amsterdammers en bewoners van omliggende gemeentes kwamen aan het woord, in de hoop de provincie te overtuigen om de norm van 600 meter tussen woningen en windmolens te blijven houden.

De gemeenteraad besluit in mei met welke zoekgebieden er verdergegaan wordt. Daarna wordt er nog verder gesproken met inwoners.