De komende maanden wordt onderzocht of het nog steeds "acceptabel" is om het duikteam van de brandweer in Amsterdam ook voor het blussen van branden en verlenen van medische hulp in te zetten. Dat heeft de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema maandag laten weten in een brief aan de gemeenteraad.

Op 3 april kwamen een 34-jarige man en een even oude vrouw om het leven toen de auto waarin ze zaten in het water bij de VOC-kade terechtkwam. Brandweermannen lieten na het dodelijke ongeluk aan AT5 weten dat het dichtstbijzijnde duikteam, van kazerne Nico bij de IJtunnel, niet inzetbaar was. Het team stond al met een andere wagen op de Plantage Muidergracht om een patiënt uit een woning te halen en er moest een team uit Amstelveen komen.

"Het is zeker dat duikers van de kazerne Nico eerder op de plek van het ongeval waren geweest als zij die avond beschikbaar waren vanaf de kazerne", stelt Halsema. "De inzittenden waren dan eerder uit het water gehaald en elke minuut telt. Maar het is natuurlijk niet met zekerheid te zeggen of dit ongeval dan anders was afgelopen. Naast snelheid van redding zijn bijvoorbeeld ook gezondheid, leeftijd en watertemperatuur van invloed op het reddingsproces."

Halsema schrijft maandag dat het bestuur van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland in 2018, na een onderzoek, al besloot dat het duikteam van kazerne Nico ook voor andere klussen ingezet kon worden. Vanaf maart 2019 gebeurde dat daadwerkelijk. Het zou volgens Halsema niet om een bezuiniging gegaan zijn. De burgemeester laat weten dat de duikwagen van kazerne Nico in de periode 1 maart 2019 tot en met 6 april 2021 in totaal 286 keer is gealarmeerd en de normale brandweerwagen 2.026 keer.

Halsema wil nog voor de zomer praten over uitkomst onderzoek

Volgens Halsema viel de inzet van de brandweer op 3 april binnen de bestuurlijke vastgestelde opkomsttijden en kaders. "De verdrietige afloop vraagt echter toch om een kritische blik op die afspraken. Is het risico op gelijktijdigheid nog steeds acceptabel?"

"De brandweer onderzoekt, in overleg met het IFV (Instituut voor Fysieke Veiligheid), hoe de huidige keuze zich verhoudt tot de organisatie van de duiktaak in andere veiligheidsregio's en hoe zich dit verhoudt tot de hoeveelheid water en het aantal duikincidenten in de binnenstad van Amsterdam", aldus Halsema.

Nog voor de zomer wil Halsema de gemeenteraad informeren over de uitkomst van het onderzoek. Ook moet dan duidelijk zijn wat het mogelijk kan betekenen voor de afspraken over de inzet van de duikteams vanaf 2022.