Op verschillende plekken in Amsterdam zijn maandag zogeheten klimaatklokken geprojecteerd. Daarop is te zien hoelang het nog duurt voordat de stad door het CO2-budget heen is. Dat budget is vastgelegd in de plannen om in 2030 55 procent minder uit te stoten ten opzichte van 1990.

De gemeente wijst met de digitale klokken op wat Amsterdammers kunnen doen om de CO2-uitstoot omlaag te brengen. "Van simpelweg oude mails eens weggooien en minder autorijden, tot stappen zoals zonnepanelen en plantaardig eten."

Vorige week kwam de gemeente met een jaarrapport naar buiten waaruit bleek dat de stad ver achterloopt op haar doelstellingen. Ten opzichte van vorig jaar is de verwachting voor de CO2-reductie in 2030 met 11 procent gedaald, naar 37 procent. Om de doelstellingen te halen, zal de stad meer moeten gaan doen om de plannen alsnog te bewerkstelligen.

Dat de klimaatdoelstellingen van de gemeente ambitieus zijn, wordt onder meer duidelijk in het zogeheten windmolendossier. De gemeente wil zeventien windmolens plaatsen, maar stuit daarbij meermaals op verzet van bewoners.

De digitale klokken zijn, in afwisseling met advertenties, te zien op het Leidseplein, Station Amsterdam-Zuid, de Kalverpassage, het Osdorpplein en de Spaklerweg.