Eigen Haard heeft excuses aangeboden aan de bewoners van studentencomplex Startblok Elzenhagen in het Amsterdamse stadsdeel Noord na een stroomstoot die hun apparatuur sloopte. De woningcorporatie gaat de schade aan de spullen vergoeden.

Door een stroomstoot begon het laatste weekend van maart de elektrische apparatuur van de acht bewoners te roken, te vonken en te knetteren. Door een losliggende nuldraad in de centrale meterkast kwam er die zondagochtend 400 volt uit de stopcontacten van de studentenwoningen, waardoor alle elektrische apparaten werden opgeblazen.

De bewoners, studenten en statushouders, kregen van Eigen Haard te horen dat zij bij hun inboedelverzekering moesten aankloppen om de schade te verhalen. Daar komt de corporatie nu van terug. In een brief heeft Eigen Haard de bewoners laten weten dat ze de schade bij de corporatie kunnen claimen, wat de bewoners inmiddels ook hebben gedaan.

"Vrijdag komt er een bedrijf langs om de schade op te nemen", zegt een van de gedupeerden. Ze heeft inmiddels een vervangende laptop kunnen regelen, maar dat geldt volgens haar niet voor haar buren, drie studerende statushouders. "Zij hebben geen geld achter de hand voor een vervangende laptop, dus zij moeten hun lessen nu volgen via hun telefoon."

PvdA-raadslid Tom Leenders vroeg daarom woensdagochtend tijdens de commissie Wonen en Bouwen aan wethouder Laurens Ivens (Wonen) of hij kon zorgen voor drie tweedehands laptops voor de bewoners. Daarop liet de wethouder weten dat hij stichting !WOON inschakelt om de bewoners te helpen. "Die zijn er toch echt voor om mensen bij te staan om hun rechten te halen. Het is een beetje gek als ik in die positie ga zitten."