De rechtbank Amsterdam heeft een 26-jarige Volendammer veroordeeld tot vier jaar cel voor de zware mishandeling van een sekswerker. De vrouw ligt nog altijd in coma en reageert niet op prikkels.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden acht jaar cel tegen Kees M., die sinds het incident op 1 maart 2020 vastzit.

De destijds 37-jarige vrouw werkte die nacht achter het raam in het Wallengebied in Amsterdam. M. ging na een feest naar eigen zeggen in een opwelling naar binnen, waarna ze samen naar haar huis gingen.

De Volendammer verklaarde eerder tijdens een pro-formazitting dat hij boos was, omdat hij steeds geld voor haar moest opnemen. Vervolgens gaf M. het slachtoffer een duw. Wat daarna is gebeurd, zegt hij zich niet te kunnen herinneren.

De verdachte werd op diezelfde dag aangehouden in de woning van het slachtoffer en zit sindsdien vast. Hij had het alarmnummer gebeld, maar de verbinding verbroken. Ruim een uur later belde M. opnieuw 112.

Het duurde nog enige tijd voordat hulpverleners ter plaatse waren bij de woning, omdat na de melding niet direct duidelijk was wat er aan de hand was en waar het zich precies had afgespeeld.

Verdachte moet ook een schadevergoeding betalen

De verdachte was onder invloed van alcohol en cocaïne en heeft verklaard dat hij op dat moment paranoïde was. Het OM benadrukt dat de man zichzelf in die toestand heeft gebracht.

Ook vindt de officier van justitie dat hij meer had kunnen doen om hulp in te schakelen. M. belde weliswaar het alarmnummer, maar verbrak snel de verbinding. En een uur later gaf hij niet duidelijk door waar hij en het slachtoffer waren.

Naast de celstraf van vier jaar moet M. de familie van de vrouw een schadevergoeding van 125.000 euro betalen.