De gemeente trekt 1,9 miljoen euro uit voor evenementen in Amsterdam dit jaar. Organisatoren van onder andere de sinterklaasintocht, Pride, Kwaku en het Huiskamerfestival verkeren volgens de wethouder namelijk in grote onzekerheid, maar maken ondertussen wel grote kosten.

"Organisatoren kampen met organisatorische en financiële onzekerheden: verdienmodellen zijn onzeker, sponsoren vallen weg, reserves zijn uitgeput en vaak bestaat een deel van de organisatie niet meer", stelt wethouder Economische Zaken Victor Everhardt. "Juist in deze tijd is hulp van de overheid dus onmisbaar."

De gemeente maakt met het Evenementenfonds geld vrij voor "evenementen die (deels) vrij toegankelijk zijn, beeldbepalend en belangrijk zijn voor Amsterdam, een ideëel karakter hebben en passen bij de uitgangspunten creatief, duurzaam en innovatief".

Twintig evenementen ontvangen de subsidie, van 5.000 euro voor de Bijlmerbos openluchtbioscoop tot 250.000 euro voor Pride. Ook evenementen als Sail, Kwaku Summer Festival en het Jordaanfestival kunnen gebruikmaken van de regeling.

Wel zijn er voorwaarden aan de subsidie verbonden. Niet alle kosten mogen namelijk meegerekend worden. Alleen beveiliging en veiligheid, overlastbeperking, marketing en communicatie, projectmanagement, mobiliteit en duurzaamheid/milieukosten worden meegeteld. Ook moeten de organisatoren zelf minimaal de helft van de kosten op zich nemen.

Bovenop de subsidies heeft de gemeente ook een snelloket ingericht voor evenementen die tijdens de lockdown worden georganiseerd. De organisatoren weten dan binnen een paar weken of ze in aanmerking komen voor subsidie. De gemeente wil namelijk "de drempels verlagen bij organisatoren om weer wat te gaan organiseren voor de Amsterdammers".