Het Joods Historisch Museum is een van de plekken in Amsterdam die komend weekend meedoet aan de landelijke pilot waarin het bezoeken van een tentoonstelling, concert of voorstelling met een negatieve coronatest is toegestaan. Op 9, 10 en 11 april kan het museum bezocht worden. Bezoekers dienen zich wel vooraf aan te melden.

Er mogen komend weekend in totaal 108 bezoekers worden toegelaten. De negatieve coronatest moet van testenvoortoegang.nl zijn. Coronatesten van een andere partij gelden niet. Ook met een vaccinatiebewijs wordt geen toegang verleend. Daarnaast moet de test maximaal veertig uur oud zijn.

Het Joods Historisch Museum is blij om weer even open te kunnen. "We hebben een tentoonstelling staan, die zou twee dagen na de lockdown opengaan", vertelt Margriet Kotek namens het museum aan nieuwspartner AT5. "Nog niemand heeft deze tentoonstelling kunnen zien, dus dit is een unieke kans om een bezoekje te brengen."

Met de proef wordt gekeken wat er nu al mogelijk is. "We zijn ervan overtuigd dat we met toegangstesten voorzichtig en verantwoord activiteiten eerder open kunnen stellen, dan eerder het geval zou kunnen zijn, zodat de samenleving weer stap voor stap kan heropenen", liet demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) weten.

Ook een aantal andere Amsterdamse musea mogen een paar dagen open, net als verschillende theaters, het Concertgebouw en ARTIS. De dierentuin laat donderdag weten dat de proefopening verschoven is naar 16, 17 en 18 april. "Zodat we de tijd hebben om het park helemaal gereed te maken voor bezoekers."