Een Nederlandse start-up wil samen met een grote Tsjechische spoorwegmaatschappij een nachttreinverbinding opzetten tussen Brussel en Praag, met tussenstops in Amsterdam, Berlijn en Dresden. Vanaf 2022 zal de trein moeten gaan rijden. Sinds 2016 rijden helemaal geen nachttreinen meer van en naar Amsterdam.

Volgens de twee bedrijven is de nieuwe verbinding ideaal voor stedentrips en zakelijke afspraken. "De trein vertrekt in de vroege avond uit Brussel en rijdt via Amsterdam naar Berlijn, Dresden en Praag, waar hij op een gunstig tijdstip in de ochtend aankomt."

Het zal de eerste treinverbinding worden voor de Nederlandse start-up European Sleeper. "Het onze ambitie om een netwerk van nachttreinverbindingen op te zetten vanuit Nederland en België naar belangrijke bestemmingen in Europa", vertelt het bedrijf dinsdag.

Voor hun eerste nachttrein werken ze samen met het Tsjechische RegioJet, een bedrijf dat al meerdere langeafstandsverbindingen exploiteert in Europa. Dit zal de eerste nachttreinverbinding tussen Amsterdam en Praag worden. Je kunt zit- en slaapplaatsen reserveren, en het is ook mogelijk je fiets mee te nemen in de trein.

Eind 2020 zou er ook een treinverbinding komen tussen Amsterdam en Wenen, maar die is nog uitgesteld door de coronacrisis. De verwachting is dat deze trein in de loop van dit jaar wel gaat rijden.