Twaalf historische salonboten hebben zaterdag een tocht over de grachten gemaakt uit protest tegen het nieuwe vergunningssysteem van de gemeente Amsterdam. Omdat het volgens de gemeente te druk is op het water, moesten alle rondvaartboten loten voor een nieuwe vergunning. Daardoor zijn tientallen reders nu hun vergunning kwijt.

Arno Koningstein heeft samen met zijn man sinds 2003 twee salonboten: de Valentijn en de Soeverijn. Door de loting houden ze alleen nog de Soeverijn over. "Het is heel triest", vertelde hij aan nieuwspartner AT5. "Of ik het allemaal financieel ga redden is nog maar de vraag. Want de helft van je bedrijf weg is natuurlijk best heel veel. Daarnaast zijn deze boten ook mijn pensioen."

Voor maart 2024 waren 155 tijdelijke vergunningen te vergeven, terwijl er ruim 700 aanvragen zijn gedaan. Over twee jaar is er weer een loting. Koningstein weet nog niet of hij daaraan gaat meedoen. "Dan moet je twee jaar wachten. Je moet liggeld blijven betalen en het onderhoud blijven doen. Het is niet haalbaar om twee jaar te stoppen."

Daarbij vinden veel eigenaren van salonboten dat het lotingssysteem niet helemaal eerlijk is. Rederijen die kunnen aantonen dat ze genoeg geld hebben om meerdere boten te financieren, mogen zich vaker inschrijven en hebben dus meer kans.

De petitie om de historische salonboten te behouden is inmiddels meer dan vijftienduizend keer ondertekend.