Een twintigjarige man is veroordeeld tot twee maanden jeugddetentie en mag drie jaar geen motorrijtuigen besturen omdat hij vorig jaar opzettelijk meerdere verkeersregels schond. Hij reed onder meer onder invloed van lachgas verkeerspalen omver in het centrum van Amsterdam.

De man werd op 25 juli 2020 gearresteerd op het Muntplein. Hij reed over het fietspad en de stoep, dicht bij voetgangers en fietsers. "Bij de Dam moesten mensen echt wegrennen voor de automobilist", vertelde een politiewoordvoerder destijds.

Volgens de rechtbank nam de man onaanvaardbare risico's en bracht hij andere weggebruikers en voetgangers in gevaar. Hij is vrijgesproken van poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. Volgens de rechtbank is niet bewezen dat hij doelbewust op voetgangers en fietsers inreed.

Omdat hij destijds negentien jaar was en een psycholoog concludeerde dat hij een achterstand in zijn gewetensontwikkeling heeft, kiest de rechtbank ervoor om het jeugdstrafrecht toe te passen. De man werd ook veroordeeld wegens het witwassen van 20.000 euro.